Noskaidroti 9.Jauniešu Saeimas nākotnes politiķa titula ieguvēji

Piektdien, 26.aprīlī, noslēdzoties 9.Jauniešu Saeimai, svinīgi apbalvoti nākotnes politiķa titula ieguvēji: Dmitrijs Baburgs, Eduards Liepiņš, Rodijs Ronis un Ričards Edijs Štibe. Tie ir jaunieši, kuri, projekta ietvaros strādājot nozaru komisijās, izrādījuši īpaši aktīvu līdzdalību jauniešu parlamenta deklarāciju projektu apspriedē un pilnveidē.

Šī gada Jauniešu Saeimas dienaskārtības galvenā tēma bija “Jaunietis. Latvija. Eiropas Savienība”, ņemot vērā maijā gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanas, kuru rezultāti ietekmēs ikvienu Eiropas Savienības (ES) iedzīvotāju. 9.Jauniešu Saeima šodien pieņēma četru nozaru komisijās izstrādātās deklarācijas par jauniešu iesaisti ES nākotnes veidošanā, izglītības iespējām, jaunieti sabiedrībā un par ES vērtību nostiprināšanu un nākotnes veidošanu.

Jauniešu Saeimu vadīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un jauniešu Prezidijs – dalībnieki, kuru pieteiktās idejas 9.Jauniešu Saeimas vēlēšanās bija guvušas lielāko atbalstu: Linda Briede, Eva Ķeruže, Kirils Ķirsis un Anna Katrīne Sandlere.

Nozaru komisiju sēdes vadīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, kā arī Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sekretāre Evija Papule.

Jaunie parlamentārieši deva deputāta svinīgo solījumu un apstiprināja deputātu mandātus, kā arī izveidoja nozaru komisijas, kurās izstrādāja četru deklarāciju projektu galīgās redakcijas. Sanākot uz jauniešu parlamenta otro sēdi, dalībnieki apsprieda sagatavotos deklarāciju projektus, debatēja par tiem un lēma par apstiprināšanu.

Jauniešu Saeimas deputātus ievēlē publiskā balsojumā projekta mājaslapā www.jauniesusaeima.lv, un no ievēlētajiem 100 deputātiem 26.aprīlī Saeimas namā uz 9.Jauniešu Saeimu pulcējās 94 jaunieši.

Lai kandidētu 9.Jauniešu Saeimā, jauniešiem bija jāiesniedz ideja vēlēšanām un priekšlikumi deklarāciju projektiem. Darbība Jauniešu Saeimā ir pietuvināta reālajam parlamenta darbam – likumu izstrādes procesam komisijās un Saeimas sēdēs. Savukārt, lai pieņemtu deklarācijas, dalībnieki par šīm tēmām diskutēja arī no parlamenta tribīnes.

Projektu īsteno Saeima, informatīvi atbalsta sociālais Latvijas Televīzija, Latvijas Radiotīkls un Draugiem.lv

9.Jaunišu Saeimas materiāli

9.Jauniešu Saeimas darba kārtība

9.Jauniešu Saeimas deputātu saraksts